Ze względu na to, że orzechy brazylijskie zawierają olbrzymią ilość selenu (na następnych miejscach są ryby oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie! Selen w kilku słowach Selen jest [...]
Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]
Alkohol jest jednym z najtwardszych narkotyków, naukowcy stawiają go w jednej linii z heroiną, metamfetaminą i kokainą. Jest mniej szkodliwy dla użytkownika w porównaniu do innych środków np. z grupy opioidów, ale przynosi większe koszty społeczne (zdrowotne, utraty produktywności, wypadki drogowe i inne niebezpieczne zdarzenia, rozpad rodzin, [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
Wykorzystanie rollera piankowego w sporcie zazwyczaj powiązane jest z działaniem uciskowym, które ma na celu uwalnianie mięśniowo-powięziowe, co w konsekwencji powoduje rozluźnienie napiętych mięśni. Jednak okazuje się, że tego typu nacisk przynosi również pozytywne następstwa dla naczyń krwionośnych dbając o ich zdrowotną kondycję. Badanie [...]
Jeśli weźmiesz l-cytrulinę przed intensywnym wysiłkiem, możesz opóźnić efekt wyczerpania. Wykazało to badanie na zwierzętach wykonane przez naukowców z University of Tsukuba. Zostało ono opublikowane w Journal of Nutritional Science and Vitaminology. Suplementy, które zwiększają produkcję tlenku azotu w organizmie, znane nam, jako suplementy [...]
Alkohol i papierosy są w czołówce najbardziej szkodliwych narkotyków. Przebijają je tylko heroina, metamfetamina i podobne związki. Naukowcy badali wpływ treningu siłowego na reakcję osi podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA), wahania nastroju, objawy odstawienne, skłonność do palenia i stres podczas 24-godzinnej abstynencji od palenia. 8 osób, [...]
Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]
Czekolada to dla wielu z nas jeden z ulubionych łakoci, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również dodaje energii i poprawia nastrój. Rodzajów czekolad jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, że prawdopodobnie każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Występują one w wersji gorzkiej, mlecznej, białej, z nadzieniem lub bez z dodatkiem [...]
Resveratrol (w polskiej literaturze pod nazwą resweratrol) jest naturalnym związkiem występujący w roślinach takich jak np. w winogrona, znajdziemy go także w czerwonym winie. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Każdemu z nich można przypisać potencjał antynowotworowy. Wnioski i [...]
Orzechy stanowią wyjątkowo cenny dar natury, który towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Obecnie znajdujemy je w deserach, w formie masła orzechowego, w pralinkach jako samodzielny, czysty produkt do pochrupania, czy w formie słonych przekąsek. Orzechy z racji swoich prozdrowotnych właściwości znalazły swoje miejsce w wielu dietach, w [...]
Dbanie o właściwy poziom spożycia lecytyny (dieta i ew. suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i [...]
[...] reakcje zapalne podwzgórza i ostatecznie prowadzi do dysfunkcji neuronów. Komentarz Sięgając po produkty bogate w cukry o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza, galaktoza), należy się dobrze zastanowić. Takie postępowanie nie tylko nie sprzyja zdrowiu i wywołuje liczne choroby, ale może prowadzić do zmian w układzie [...]
Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
Kreatyna i beta-alanina należą do najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Komentarz W tak krótkiej 6-sekundowej pracy ani kreatyna, ani beta-alanina nie pokażą swoich prawdziwych możliwości. Beta-alanina dałaby efekty przy dłuższej pracy i wielokrotnym powtarzaniu sekwencji (karnozyna buforuje środowisko, [...]
Skąd czerpiesz motywację do ćwiczeń? Masz cele sylwetkowe czy zdrowotne? A może czerpiesz radość z wyników sportowych i swoich postępów? Jeśli ćwiczysz regularnie, to z pewnością jest coś, co Cię ku temu skłania. Istnieje wiele uzasadnionych zachęt do aktywności, ale największą korzyścią jest pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. [...]
[...] on również gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi i nie sprzyja tworzeniu płytki nazębnej oraz próchnicy. W połączeniu z naturalnym musem owocowym tworzy idealną słodką alternatywę, dla tradycyjnych dżemów i marmolad. FRULOVE to jednak nie tylko niska wartość energetyczna i brak cukru, to również bardzo wysoki udział owoców, który w [...]
Suplement cynku zwiększa produkcję testosteronu - potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Firat w Turcji przeprowadzając badanie na zwierzętach i ludziach. Pierwsze wyniki tych badań zostały opublikowane w 2006 roku. Podawano w nim samcom szczurów 3 mg cynku na kilogram masy ciała przez okres 4 tygodni. Kolejnym etapem było przygotowanie zwierząt [...]
Betaina w suplementacji sportowej posiada szerokie zastosowanie wspomagające układ trawienny. Jej działanie zwiększa ilość kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. Czy [...]